Chcesz zamówić ogórki kiszone? Odwiedź ten adres.
W sałatce warzywnej, na kanapce, w zupie bądź jako surówka do drugiego dania – kiszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni podajemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. Nas to nie zdumiewa, bo kiszone warzywa są tak samo pyszne, co zdrowe.
Jak przygotować kwaszone ogórki?
Ogórki kiszone to warzywa poddane procesowi fermentacji. Ich przygotowanie jest stosunkowo proste. Stosuje się do tego drewniane beczułki albo duże gliniane garnki, w których surowe ogórki zalewa się solanką. Następnie pozostawia się je na przynajmniej kilkanaście dni w chłodnym miejscuna tak długo, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Wielbiciele niezbyt kwaśnych kiszonek mogą oddać się konsumpcji ogórków już po kilku dobach – ogórki tego rodzaju to ogórki „małosolne”. W bazowej recepturze do zalewy wraz z ogórkami wrzuca się koper i ząbki czosnku, aczkolwiek smak kwaszonych ogórków można podkręcić również innymi przyprawami, np. liśćmi czarnej porzeczki, kawałkami papryki czy ziarnami gorczycy. Rzecz jasna nie wszyscy mają czas czy też pod dostatkiem miejsca w kuchni, by samodzielnie zrobić takie kwaszonki. Nie każdy posiada też spiżarnię lub piwnicę, w której może składować przetwory w ogromnych ilościach. Nie znaczy to jednakże, że należy odmówić sobie jedzenia ogórków kwaszonych – zawsze możemy dostać je w sklepie na wagę bądź w niewielkich opakowaniach, tj. w pojemnikach albo w woreczkach z folii, które bez problemu da się schować w lodówce.
Czy powinno się spożywać kwaszone ogórki?
Od stuleci znane jest przekonanie, że sfermentowane warzywa pozytywnie oddziaływają na ludzki układ pokarmowy. I nie jest to nieprawdą, bo razem z kiszonkami konsumujemy dobroczynne kultury bakterii, które dobrze oddziaływają na florę jelit oraz obniżają ich pH, wspierając tym samym trawienie. Lecz to nie wszystko! Ogórki kwaszone są niskokaloryczne (to zaledwie 12 kilokalorii w 10 dag), a jednocześnie zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę C, K1 i D oraz sporo składników odżywczych koniecznych do poprawnego działania organizmu, to przykładowo wapń, magnez, żelazo, mangan i fosfor. A co z sokiem z kiszonych ogórków? Jeżeli uwielbiamy cierpkie smaki, nie należy wyrzucać go po spożyciu kiszonek. Lepiej go wypić bądź wykorzystać do zupy ogórkowej, bowiem w trakcie kwaszenia składniki odżywcze przechodzą częściowo do zalewy. Należy jednakże podkreślić, na kwaszonki muszą uważać osoby z nadciśnieniem – w kiszonkach może znajdować się bowiem znaczna ilość soli.
Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]