W tym miejscu zamówisz mesz dla koni.
Mesz to odżywcza karma, którą można podawać wszystkim koniom niezależnie od ich ogólnego trybu życia i poziomu aktywności. Co istotne, mesz jest łatwo przyswajalny i dostarcza organizmowi zwierzęcia składniki odżywcze, których zadaniem jest między innymi wyregulowanie pracy jelit i osłona układu trawiennego.
Czy mesz dla konia można zrobić na własną rękę?
Preparacja meszu samodzielnie jest czynnością dość czasochłonną, natomiast nie jest to nadmiernie skomplikowane, a składniki do jego ugotowania są dostaniemy bez problemu w zasadzie wszędzie. Sercem każdego meszu są owies, otręby pszenne i siemię lniane. Czasem w przepisach na mesz pojawia się sól, ale radzimy dostarczyć ja zwierzęciu w formie lizawki, która przyniesie mu większą radość. Obok przytoczonych powyżej składników do meszu można wrzucić wiele przysmaków uwielbianych przez konie, jak kawałki bananów, rozmaryn, susz rumianku, koper włoski lub ziarna słonecznika. Online można przeczytać sporo różnych receptur na mesz dla konia, od bardzo prostych do takich z długim spisem komponentów. Warto wykorzystać kilka z nich, żeby dowiedzieć, który przypadnie do gustu naszemu zwierzęciu.
Jak często dawać mesz koniom chorym i zdrowym?
Wypada nadmienić, że poleca się karmić meszem zdrowe konie 2 razy na tydzień, z kolei zwierzętom cierpiącym na wrzody, kolki oraz inne schorzenia trawienne, weterynarze rekomendują tę strawę częściej, także każdego dnia. Niezmiernie istotne jest, żeby mesz podawać koniom na ciepło. Dlaczego? Podstawowy komponent meszu, czyli nasiona lnu, po ugotowaniu produkuje kisiel, który później pokrywa układ trawienny zwierzęca, co w rezultacie zwalcza podrażnienia i stany zapalne. Z uwagi na to, iż samodzielna preparacja meszu pochłania na ogół 2-3 godziny, w sklepach z produktami dla koni oferowane są gotowe mieszanki, które po zalaniu ciepłą wodą można już po kilku chwilach podać koniom.
Dane kontaktowe:
Sklep Jeździecki Horse-Trade
ul. Michała Korpala 4
30-389 Kraków
Tel.: +48 12 423 00 96
Mob.: +48 728 95 00 96
E-mail:
[email protected]