Naturalne źródło witamin – sok z kiszonej kapusty i buraków

Chcesz zamówić sok z kapusty kiszonej? Odwiedź ten adres.

Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia powtórnie powróciły na polskie stoły. Do kapusty i ogórków dołączają też nowe, do tej pory mniej lubiane owoce i warzywa. Kiedy mówimy o leczniczych walorach fermentowanego jedzenia nie sposób zapomnieć również o napojach takich jak maślanka, kwas chlebowy albo wszelkiego typu zakwasy i soki z kiszonych warzyw. Przede wszystkim te ostatnie zasługują na uwagę – pozwalają prosto i błyskawicznie dostarczyć naszemu ciału składniki konieczne dla jego prawidłowego funkcjonowania.

Jakie witaminy dostarcza sok z kiszonej buraków i kapusty?

Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie masę substancji mających dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Kluczowym składnikiem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za fermentację. Sok z kapusty, ogórków czy pozostałych kwaszonek to też doskonałe źródło witamin. Godne uwagi jest w szczególności duże stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie filiżanka tych soków ma jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek warto również pić z uwagi na obecność witaminy K i P, witamin z grupy B oraz wysokie stężenie soli mineralnych.

Sok z kiszonej kapusty – czemu powinno się go spożywać?

Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, z uwagi na obecność bakterii fermentacji mlekowej pozytywnie oddziałuje na pracę jelit oraz nasz układ odpornościowy. Dodatkowo liczne witaminy usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą objawy szkorbutu, cukrzycy i depresji, jak również pomagają walczyć z wyczerpaniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki winny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak np. refluks czy wrzody żołądka. Działają one także osłonowo podczas terapii antybiotykami i wzmacniają apetyt.

Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]