Przetwory ekologiczne ze zdrowych upraw – czym się charakteryzują?

Od szybkiego rozwoju przemysłu żywieniowego, który obserwujemy od zeszłego wieku, produkty konsumowane przez nas każdego dnia zaczęto coraz częściej wypełniać przeróżnymi substancjami wydłużającymi ich zdatność do spożycia. Jednakże razem z coraz szerszym zainteresowaniem nabywców odnośnie tego, co konsumują i jakie może to wywoływać skutki dla ich samopoczucia, ostatnimi czasy coraz chętniej szukają oni artykułów wytworzonych z żywności nieprzetworzonej.

Eko żywność – niska zawartość azotynów, azotanów oraz metali ciężkich

Żeby jakiś wyrób trafiający na półki sklepowe w naszym kraju mógł tytułować się „eko”, musi spełnić kilka warunków. Żywność ekologiczna oraz przetwory z niej wytworzone muszą posiadać określone certyfikaty wydawane przez autoryzowane do tego laboratoria. Głównym jednak atrybutem spożywczych produktów ekologicznych jest to, że wykorzystane do ich przyrządzenia owoce oraz warzywa kultywowano z zachowaniem wszelkich zasad rolnictwa ekologicznego. To znaczy, iż rolnicy nie używali chemicznych środków protekcji roślin ani nawozów, które mogłyby mieć negatywny oddziaływanie nie tylko na samopoczucie ludzi, lecz które również szkodzą środowisku. Niektóre bowiem nawozy powodują zasolenie gleby lub zatruwają wody powierzchniowe, a natryski pół silnymi pestycydami nierzadko powodują np. obumieranie pożytecznych organizmów. Z kolei ekologiczna uprawa powoduje, że rośliny cechują się wielokrotnie niższą zawartością azotynów, azotanów oraz metali ciężkich, a to oznacza, iż mniej tych niezdrowych związków przeniknie do ciała ich konsumentów.

Jak winna być oznaczona zdrowa żywność ekologiczna?

Przetwory ekologiczne są poddawane nieprzerwanej kontroli w każdej fazie produkcji, w tym także w czasie magazynowania oraz przewozu. Co ważne, gdy artykuł spełnia kryteria, jego producent obok typowych informacji m.in. o terminie przydatności do spożycia, kaloryczności, masie netto, kraju pochodzenia ingredientów i warunkach przechowywania, musi też obowiązkowo podać numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej dany produkt i zamieścić logo produkcji ekologicznej UE, czyli białe gwiazdki tworzące w kształt listka. Poszukując ekologicznych przetworów należy więc czytać uważnie etykiety wyrobów, a nabywając je online w sklepie producenta sprawdzić, czy opublikował on na stronie sklepu informację o posiadanych certyfikatach.

Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]