Różowa sól himalajska czy sól kłodawska niejodowana – którą wybrać?

Dowiedz się, gdzie kupić sól kłodawską niejodowaną, wejdź na https://superbutelki.pl/pl/c/Sole/119.

Związkiem chemicznym potrzebnym do właściwego funkcjonowania organizmu człowieka jest sól. Jakie własności posiada sól kłodawska czy sól himalajska? Z jakiego powodu należy ich używać w kuchni?

Cechy różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który wspaniale uwydatnia smak posiłków. Pomimo, iż nadużywanie soli może mieć negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie ilości (do 6 gramów dziennie) są niezbędne dla poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól dostarcza wszak sód, tj. pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną oraz podtrzymanie poprawnego ciśnienia krwi. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze pokładów mających ok. 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie wiele potrzebnych pierwiastków i minerałów, m.in. cynk, potas czy żelazo, a zarazem jest pozbawiony chorobotwórczych zanieczyszczeń i składników, takich jak trujące metale ciężkie. Sól himalajska wspaniale wpływa na smak potraw i jest do kupienia zarówno w postaci grubych, jak i drobnych kryształków.

Sól kłodawska – stosowana nie tylko w gastronomii

Sól kłodawska niejodowana z kolei to składnik o wysokim stopniu czystości – zawiera ok. 97% chlorku sodu i stanowi świetny do naszych kiszonek. Jest m.in. kopalnią żelaza, wapnia czy potasu, czyli składników niezbędnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie ługuje jej się, tym samym nie traci swoich właściwości i jest bez problemu przyswajana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest na co dzień stosowana nie tylko w branży spożywczej, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.

Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]