Tradycyjne polskie zupy – żurek oraz barszcz biały

Dowiedz się więcej o zakwasie na barszcz biały.

W ostatnich latach rzadko już jemy dwudaniowe obiady. Z powodu stałego pośpiechu, a przez to pragnienie ekspresowego najedzenia się, chętnie omijamy zupy, ograniczając się do potraw kiedyś serwowanych na ogół jako to większe danie. Jednak na wskroś polskie zupy, jak np. żurek i barszcz biały, długo jeszcze będą z nami. Nawet jeśli własnoręcznie gotujemy je już tylko sporadycznie, to cały czas są one stałym punktem w ofercie gospód oraz restauracji z polską kuchnią, jak również są obowiązkowo serwowane w czasie świąt Wielkiej Nocy czy Bożego Narodzenia.

Żurek a barszcz biały – co odróżnia te dania?

Kiedy zapyta się Słowianina o zupę przygotowywaną na mącznym zakwasie, to od razu przytoczy on albo żurek albo barszcz biały. Multum osób często nie widzi podstawowych różnic między tymi potrawami, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem zasadniczo żurek przyrządza się na zakwasie z mąki żytniej, barszcz biały natomiast – na zakwasie na mące pszennej. To jednak nie wszystko, co różni te zupy, niemniej wypada dobitnie podkreślić, że nie ma jednego obowiązującego przepisu na żurek i drugiego na barszcz biały. Kuchnia jest wszak sztuką, a każda kompozycja składników odzwierciedla indywidualne smaki oraz umiejętności kucharza. Co jednak da się wskazać to fakt, iż do barszczu białego zwykle dodaje się więcej grzybów oraz warzyw. Barszcz zabiela się również przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu z mąki można użyć sok z ogórków kiszonych albo z kapusty kwaszonej. Tymczasem z żurkiem sprawa jest nieco bardziej skomplikowana, gdyż w ramach tej rodziny zup wymienia się 3 warianty:
– zawiesisty, kwaśny żur przygotowywany zwykle z pokaźną ilością czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z kawałkami kartofli;
– niezbyt gęsty, lekki żurek, zabielany szczodrze śmietaną i przyprawiany dużą ilością majeranku, serwuje się go na ogół z jajkiem oraz chlebem;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której kawałki ziemniaków gotuje się na zakwasie żytnim lub chlebowym.

Baza na barszcz biały i żurek? Kupić czy przygotować samemu?

Wykonanie zakwasu na wyszczególnione wyżej zupy jest łatwe, aczkolwiek nie każdemu wyjdzie za pierwszym razem. W poradnikach kulinarnych zamieszczono mnóstwo przepisów na zakwas, które można wykorzystać. Stosując jednak samodzielnie zrobiony zakwas należy zaplanować gotowanie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. W związku z tym, jeśli ochota np. na żurek zaatakuje was znienacka, polecamy wykorzystać gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, wystarczających na przygotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych stacjonarnych, jak i internetowych, bez trudu kupimy zakwasy z mąki żytniej i pszennej, na bazie których ugotujemy smakowity biały barszcz i żurek śląski albo staropolski.

Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]