Sprawdź, gdzie kupić barszcz czerwony z butelki.
Nie jest prawdą, że barszcz czerwony to danie tylko świąteczna, którą jemy zwykle w czasie Wigilii bądź większych rodzinnych imprez. W domach, w których zwyczaj podawania dwudaniowych posiłków wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stołach nie tylko w postaci zupy, ale również jako dodatek do wielu posiłków.
Barszcz czerwony – zupa wszechstronna
Wydawałoby się, że barszcz czerwony to prosty do ugotowania wywar z buraków, który raczej nie jest bardzo sycącym daniem. Jednak właśnie jego nieco słodki, a jednocześnie kwaskowaty aromat sprawia, że znakomicie współdziała on z odmiennymi smakami. Popularnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest mnóstwo – niektórzy wolą w nim jajo, ziemniaki oraz kiełbasę, pozostali zalewają nim uszka z kapustą, mięsem albo grzybami. Barszcz czerwony to nie tylko posiłek obiadowe, lecz także apetyczna przekąska albo kolacja na ciepło – gorąca szklanka tej zupy rewelacyjnie pasuje do drożdżówki z kapuścianym farszem lub chrupiącego pasztecika z pieczarkami.
Warto wspomnieć, że barszcz czerwony, jeśli nie dodano do niego śmietany, nie jest zupą zbyt kaloryczną. Posiłek ten postrzegany jest za zdrowy, bo dostarcza organizmowi mangan, kwas foliowy, witaminę C oraz witaminy z grupy B, a także wiele żelaza, toteż zaleca się go osobom chorującym na anemię. Z kolei z uwagi na fakt, że fundamentem tej potrawy są buraki zawierające dużo cukru, a zarazem chętnie spożywa się ją z dodatkami zawierającymi znaczne ilości węglowodanów, powinni na nią uważać cukrzycy.
Barszcz czerwony na zakwasie z kwaszonych buraków ma mocniejszy smak
Nie powstał uniwersalny przepis na barszcz czerwony – każdy szef kuchni korzysta z własnych ulubionych dodatków i inaczej doprawia to danie. Niektórzy kochają barszcz na ostro, należycie pieprzny, pozostali dodają do niego nieco cukru, aby zaakcentować naturalny słodkawy smak buraka. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, jeśli przygotowuje się go z użyciem zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z kwaszonych buraków ma silniejszy, kwaśny aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a przy tym zawiera więcej kluczowych składników odżywczych. Zakwas z buraków kiszonych można oczywiście przygotować samodzielnie, ale proces fermentacji – w zależności od panujących w otoczeniu warunków – trwa minimum tydzień. Jeśli jednak raptem nabierzesz ochoty na tę zupę, wcale nie musisz na nią czekać – po prostu kup buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie albo przez internet.
Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]