Charakterystyczny smak białej kiszonej kapusty jest znaczącą cząstką środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona składnikiem szeregu dań i statystyczny Polak stosunkowo często widzi ją na swoim stole. I popieramy to, bo kapusta kwaszona to bardzo zdrowa żywność.
Kapusta kiszoną – źródło potrzebnych minerałów czy witamin
Kapusta kwaszona, lub kiszona, jako że te przymiotniki stosuje się na zmianę, to jeden z tych artykułów żywnościowych odkrytych w wyniku poszukiwania przez człowieka sposobu na kilkumiesięczne przechowywanie pożywienia. W rezultacie poddania działaniu fermentacji mlekowej, drobniutko posiekane główki białej kapusty są przydatne do spożycia przez wiele miesięcy. Kiedyś jedzenie kiszonej kapusty pozwalało dostarczyć organizmowi koniecznych składników odżywczych i witamin, których pozyskanie zimą było zdecydowanie trudniejsze niż współcześnie. A należy zaakcentować, że kapusta kiszona posiada sporo substancji istotnych dla prawidłowego działania naszego organizmu. To doskonałe źródło witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz mającej między innymi właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, a także witaminy A. W produkcie tym znajdują się też inne ważne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (przykładowo B12, B6, B2). Ponadto, kapusta kiszona to źródło między innymi fosforu, błonnika pokarmowego i żelaza. Równocześnie to żywność nie dostarczająca wielu kalorii, w związku z tym poleca się jej konsumpcję osobom trzymającym dietę.
Jak wykorzystuje kapustę kiszoną w kuchni
Kwaszona kapusta na naszych talerzach pojawia się w dodatkach do potraw, jak i jako najważniejszy ich element. Na surowo przeważnie spożywa się ją w formie surówki z tartą marchewką i posiekaną cebulą, która współgra z potrawami z ryb i ziemniaków, a niekiedy na słodko – z dodatkiem łyżeczki cukru. To również artykuł, który perfekcyjnie harmonizuje z pieczarkami i czerwonym mięsem, skutkiem tego używa się jej w farszu do krokiecików, pierogów czy łazanek. Rzecz jasna, bez kapusty kwaszonej nie mielibyśmy popularnych polskich dań jak góralska kwaśnica, bigos albo kapuśniak.
Zasadniczo każda rodzina posiada własny sposób na kapustę kwaszoną, jednakże dzisiaj nieczęsto przygotowuje się ją w domu, ponieważ nie ma już konieczności składowania pożywienia na zimę. Kapustę kiszoną w małych oraz większych pojemniczkach bez trudu nabyć można w każdym sklepie, a nawet można złożyć na nią zamówienie przez internet. Wytwórcy mają w swojej ofercie również kapustę kiszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.
Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]