Dzieci kochają asystować nam w gotowaniu – wybierać i przynosić składniki bądź przystrajać ciasta. Chcesz rozwijać zapał kulinarny Twojej pociechy? Zapisz je na kursy gotowania dla dzieci. Z tego wpisu […]
Żywność
Uniwersalne dania polskiej kuchni – barszcz czerwony
Nie jest prawdą, że barszcz czerwony to danie tylko świąteczna, którą jemy zwykle w czasie Wigilii bądź większych rodzinnych imprez. W domach, w których zwyczaj podawania dwudaniowych posiłków wciąż się […]
Przetwory ekologiczne ze zdrowych upraw – czym się charakteryzują?
Od szybkiego rozwoju przemysłu żywieniowego, który obserwujemy od zeszłego wieku, produkty konsumowane przez nas każdego dnia zaczęto coraz częściej wypełniać przeróżnymi substancjami wydłużającymi ich zdatność do spożycia. Jednakże razem z […]
Tradycyjne polskie zupy – żurek oraz barszcz biały
W ostatnich latach rzadko już jemy dwudaniowe obiady. Z powodu stałego pośpiechu, a przez to pragnienie ekspresowego najedzenia się, chętnie omijamy zupy, ograniczając się do potraw kiedyś serwowanych na ogół […]
Kiszonki to zdrowie – kilka słów o ogórkach kiszonych
W sałatce warzywnej, na kanapce, w zupie bądź jako surówka do drugiego dania – kiszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni podajemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. Nas to nie zdumiewa, bo kiszone […]
Zdrowy i smaczny składnik wielu potraw – kapusta kiszona
Charakterystyczny smak białej kiszonej kapusty jest znaczącą cząstką środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona składnikiem szeregu dań i statystyczny Polak stosunkowo często widzi ją na swoim stole. I popieramy to, bo kapusta […]
Naturalne źródło witamin – sok z kiszonej kapusty i buraków
Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia powtórnie powróciły na polskie stoły. Do kapusty i ogórków dołączają też nowe, do tej pory mniej lubiane owoce i warzywa. Kiedy mówimy o leczniczych walorach […]
Kwaszone przetwory warzywne – zdrowe i lubiane przekąski
Kiszonki są tak mocno zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że uważamy, iż jest to przede wszystkim słowiański rarytas, z rzadka wykorzystywany w pozostałych rejonach świata. Lecz domowe kiszonki popularne są […]
Przechowywanie wina domowej roboty – jak robić to prawidłowo?
Czy przechowywanie wina domowej roboty różni się w swoim sposobie od przechowywania trunku ze sklepu? Jaka temperatura, wilgotność i poziom światła będą najbardziej odpowiednie, by zawartość szklanej butelki była bezpieczna, […]
Krakowska Piekarnia Pochopień
Smak od 1946 roku – tradycyjna Piekarnia Pochopień Piekarnia Pochopień może poszczycić się tradycjami datowanymi na 1946 rok. Stworzona została przez mistrza piekarnictwa Jana Pochopień, który był często nagradzany za […]