W Krakowie koniecznie spróbuj obwarzanków krakowskich

Sprawdź, gdzie zamówić obwarzanki krakowskie.

Mają niepowtarzalny aromat, prezentują się naprawdę ciekawie, zaś znaleźć je można tylko w jednym miejscu w Polsce. O czym mowa? Rzecz jasna chodzi o obwarzanki krakowskie, które na pewno są symbolem historycznej stolicy Polski i najważniejszą tradycją tamtejszych piekarzy. Z jakiego powodu cieszą się tak ogromnym uznaniem? W jaki sposób powstają obwarzanki krakowskie? Dlaczego turyści przybywający do stolicy Małopolski w pierwszej kolejności zamierzają spróbować właśnie tego specjału?

Dzieje obwarzanków krakowskich

Historia produkcji obwarzanków krakowskich zaczęła się w połowie XIII stulecia. W księgach zaś opisano je wiek później, gdy zauważono, że przepadała za nimi królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Z początku jedzono je jedynie w okresie Wielkiego Postu, jednak potem na stołach obecne były również w innych sezonach. W XV wieku król Jan Olbracht ustanowił przywilej, na mocy którego mogli wypiekać je wyłącznie krakowscy piekarze. Taką samą ustawę przyjęła 5 wieków potem Wspólnota Europejska, dodając je na listę produktów tradycyjnych.

Obwarzanki krakowskie – sposoby produkcji

Obwarzanki mają kształt okręgu z wyraźną spiralną powierzchnią oraz średnicę w granicach piętnastu centymetrów. Obwarzanki krakowskie od początku wytwarzane są w myśl identycznego przepisu. Ich określenie i unikalny aromat są skutkiem gotowania. Po wyciągnięciu z wody obwarzanki krakowskie posypuje się przyprawami – na przykład sezamem lub makiem – i piecze.

Dane kontaktowe:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]